15 kwietnia br. uczniowie z dwóch klas trzecich o rozszerzeniu biologiczno-chemicznym (III f, III a) uczestniczyli w wycieczce do Łodzi, podczas której bliżej poznali praktyczne aspekty kształcenia na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.
Młodzież wzięła udział w praktycznych zajęciach z zakresu sensoryki, rozpoznając zmysłem węchu wybrane aromaty. Następnie uczniowie podążali śladami wybitnych naukowców w mikrobiologicznej grze terenowej, starając się rozwiązać w laboratorium, pod opieką pracowników naukowych PŁ, zagadkę tajemniczej bakterii. Małachowiacy zapoznali się również z możliwościami kształcenia na wybranych kierunkach politechnicznych, poznając perspektywy zawodowe. Po opuszczeniu murów Politechniki zwiedziliśmy Muzeum Miasta Łodzi mieszczące się w dawnym pałacu łódzkiego fabrykanta Izraela Poznańskiego. To był dzień pełen wrażeń!